De Toename van Ransomware en Hacks in Nederland

In de afgelopen jaren is er een zorgwekkende toename geweest van ransomware en hacks in Nederland. Deze cyberaanvallen richten zich niet alleen op grote bedrijven, maar steeds vaker ook op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit artikel biedt inzicht in de huidige situatie rondom cyberdreigingen en geeft tips over hoe bedrijven zich hiertegen kunnen beschermen.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een type malware dat toegang tot een computersysteem of de data daarvan blokkeert totdat er een geldbedrag (losgeld) is betaald. De aanvallers versleutelen de bestanden van hun slachtoffer en dreigen deze permanent te vernietigen of openbaar te maken tenzij er wordt betaald. Dit kan enorme financiƫle en operationele schade veroorzaken voor bedrijven.

De Stijging van Cyberaanvallen

De cijfers liegen er niet om. Volgens recente rapporten is het aantal ransomware-aanvallen in Nederland fors gestegen. Hier zijn enkele statistieken om de ernst van de situatie te illustreren:

icon  2021: 4000 bedrijven gehackt
icon  2022: 4500 bedrijven gehackt
icon  2023: 5000 bedrijven gehackt

Deze stijgende trend toont aan dat cybercriminelen steeds agressiever worden en geavanceerdere methoden gebruiken om hun aanvallen uit te voeren.

Waarom Nederland?

Nederland is een aantrekkelijke doelwit voor cybercriminelen vanwege de sterke digitale infrastructuur en het hoge aantal bedrijven dat afhankelijk is van IT-systemen. Daarnaast hebben veel bedrijven hun beveiliging nog niet op het gewenste niveau, wat hen kwetsbaar maakt voor aanvallen.

Hoe Kunnen Bedrijven Zich Beschermen?

Bij Unicomm geloven we dat voorkomen beter is dan genezen. Hier zijn enkele maatregelen die bedrijven kunnen nemen om zich te beschermen tegen ransomware en andere vormen van cyberaanvallen:

  1. Regelmatige Back-ups: Zorg voor regelmatige back-ups van belangrijke data en sla deze op een veilige locatie op.
  2. Up-to-date Software:Houd al je software up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches en updates.
  3. Geavanceerde Beveiligingsoplossingen: Gebruik geavanceerde beveiligingsoplossingen zoals antivirus, EDR (Endpoint Detection and Response) en een Managed SOC (Security Operations Center) voor continue monitoring en bescherming.
  4. Bewustwording en Training: Train je medewerkers om verdachte e-mails en phishingpogingen te herkennen en te melden.
  5. Multi-factor Authenticatie (MFA): Implementeer multi-factor authenticatie om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan je inlogprocedures.

De Rol van Unicomm

Bij Unicomm staan we klaar om jouw bedrijf te helpen bij het versterken van je IT-beveiliging. Onze oplossingen zijn ontworpen om de nieuwste cyberdreigingen af te weren en je netwerk te beschermen. Met onze expertise en toewijding zorgen we ervoor dat jouw bedrijf veilig blijft, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het laten groeien van je bedrijf.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Unicomm jouw bedrijf kan helpen om te navigeren door het steeds veranderende landschap van cyberdreigingen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw bedrijf beschermd is tegen ransomware en andere vormen van cyberaanvallen.

Ook interessant

ado
2 augustus 2024 Chris Goedschalk
ai
17 mei 2024 Chris Goedschalk