Apple komt met AI voor iPhone, iPad en Mac

Apple lanceert in het najaar 'Apple Intelligence' met nieuwe AI-functies voor de iPhone, iPad en Mac. Siri wordt slimmer en heeft een integratie de AI-modellen van OpenAI, de maker van ChatGPT. Apple focust zich op de gemiddelde gebruiker met de quote "AI for the rest of us.".

Dat Apple vaker de kat uit de boom kijkt als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen op technologie gebied is een feit, maar nu pakken ze het gelijk groots aan waar de gebruiker centraal staat. Tijdens WWDC werd 'Apple Intelligence' gepresenteerd als antwoord op de AI-opmars. Met een slimmere Siri en generatieve functies heeft Apple geleerd wat wel en niet werkt in de AI wereld.

Wat kan ik er nou echt mee?

Een paar voorbeelden van AI-functies die zijn ontworpen om je dagelijkse taken eenvoudiger en efficiënter te maken, terwijl je gegevens veilig blijven.

icon  Complexe vragen of opdrachten geven aan Siri
icon  Opstellen en vertalen van teksten
icon  Telefoongesprek omzetten in tekst
icon  Afbeeldingen en emoji’s genereren
icon  Krijg een samenvatting van mails, teksten en notificaties

Privacy

Het beschermen van de privacy van gebruikers staat bij Apple al jaren hoog in het vaandel. Daarom zullen de meeste AI-functies lokaal op het apparaat verwerkt worden. Alleen de noodzakelijke functies worden wel in de Cloud verwerkt, echter is dit wel de Cloud van Apple zelf en worden er nooit gegevens opgeslagen.

Wanneer kan ik het gebruiken?

Dit najaar zal Apple een openbare testversie van iOS 18 beschikbaar maken voor de iPhone 15 Pro modellen en Macs en iPads met een M1 chip. Om Apple Intelligence te kunnen gebruiken moet je wel de taal van het apparaat op Engels instellen. Wanneer de AI-functies in het Nederlands beschikbaar zullen zijn is nog niet bekend.

Beschikt u nog niet over een geschikt apparaat voor Apple Intelligence? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Update 22 juni 2024: Apple stelt AI-functies in EU uit

Europese gebruikers van Apple-producten moeten nog lang wachten voordat ze de onlangs aangekondigde AI-functies op hun apparaten kunnen gebruiken. Het Amerikaanse techbedrijf laat weten dat het de nieuwe functies dit jaar niet meer beschikbaar gaat maken.

Dat heeft volgens Apple te maken met onzekerheden die de EU-wet op Digitale Markten (DMA) met zich meebrengt. Die wet is in het leven geroepen om de macht van grote techbedrijven in te perken, eerlijkere concurrentie te garanderen en consumenten meer keuzevrijheid te geven.

Ook interessant

ado
2 augustus 2024 Chris Goedschalk